EXCLUSIV | Iarnă grea și costisitoare la Chișinău. Fost ambasador al Republicii Moldova: „Povara financiară de pe umerii moldovenilor este extrem de mare, conducta Iași-Ungheni nu poate acoperi necesarul de gaze”

EXCLUSIV | Iarnă grea și costisitoare la Chișinău. Fost ambasador al Republicii Moldova: Povara financiară de pe umerii moldovenilor este extrem de mare, conducta Iași-Ungheni nu poate acoperi necesarul de gaze
SURSĂ FOTO: Profimedia
Publicat: 06/12/2022, 16:44

Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, susține că singurul consens care există în acest moment la Chișinău este acela că ”iarna va fi complicată, grea și costisitoare.” Ajutorul României, care de câteva zile exportă gaze naturale în Republica Moldova, prin conducta Iaşi-Ungheni, este extrem de important, însă nu poate acoperi în întregime necesarul, care trebuie completat și cu alte cantități achiziționate, fie de pe piața liberă, fie din surse tradiționale, spune Igor Munteanu, pentru Gândul. 

Fostul ambasador afirmă că, în acest moment, vulnerabilitățile sistemului sunt mari, iar povara financiară cade pe umerii cetățenilor din Republica Moldova, nevoiți să plătească facturi enorme.

„După cu bine știți, în acest moment, Republica Moldova primește gaze naturale, în primul rând, din partea Federației Ruse, care livrează pe conductele sale tradiționale 5,7 milioane de metri cubi zilnic. Acest volum de gaze este insuficient pentru nevoile de consum ale Republicii Moldova, cu ambele sale maluri ale Nistrului, dar suficient pentru populația din dreapta Nistrului.

Sigur că ajutorul României este extrem de important și salutăm transmiterea primelor cantități de gaze naturale pe conducta Iași-Chișinău, dar el completează alte volume achiziționate, în acest moment, fie de pe piața liberă, fie din surse tradiționale”, a explicat Igor Munteanu.

”Vulnerabilitățile sunt extrem de mari”

Situația Republicii Moldova este foarte complicată în prezent, pentru că prin conducta Iași-Chișinău nu se poate acoperi în întregime necesarul de gaze naturale, chiar dacă în partea dreaptă a Nistrului se consumă mult mai puțin decât în partea stângă, a mai spus fostul ambasador.

Povara financiară care se așază pe umerii contribuabililor, a cetățenilor moldoveni care-și plătesc facturile, este extrem de mare. Republica Moldova primește și importante forme de asistență internațională, inclusiv printr-un credit luat de la BERD, de 300 de milioane euro, dar și prin asistența pe care anumite guverne, printre care și Guvernul României, a promis-o și a asigurat-0.

Dar, în continuare, vulnerabilitățile sistemului sunt extrem de mari și nu știu dacă avem soluții stabilite până la sfârșitul acestei ierni”, a mai spus politicianul din Republica Moldova.

„Politica externă a României se bazează pe certitudini”

În ceea ce privește aderarea la Schengen, Igor Munteanu a spus că România merită să facă parte din spațiul de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor.

Știu că politica externă a României se bazează pe certitudini și cu siguranță s-au făcut toate calculele, astfel încât după Suedia și Olanda, care «au juruit», cu ghilimele de rigoare, sprijin pentru Schengen, va urma și Austria, care este ultima piesă de rezistență contra aderării României la Schengen. 

Sper foarte mult că acest lucru se va întâmpla până la sărbători și cetățenii români, de pe ambele maluri ale Prutului, vor saluta această așteptare îndelungată de a fi parte din comunitatea europeană”, a mai spus policianul moldovean.

Peste un milion de metri cubi de gaze pentru Republica Moldova

România a început din 3 decembrie să exporte gaze naturale către Republica Moldova, pentru prima dată prin conducta Iaşi-Ungheni.

Acordul cu România vine după ce, în 22 noiembrie, oficialii de la Chișinău spuneau că gigantul rus Gazprom va reduce, din 1 decembrie, cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova. Autoritățile moldovene au acuzat că doar o parte din volumul de gaze pe care-l livrează Rusia prin conductele care traversează Ucraina ajunge la Chișinău.

Maia Sandu: ”Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”

Președintele Maia Sandu a acuzat Rusia, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că este responsabilă de situația din Republica Moldova.

Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită.

Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a transmis Maia Sandu în mesaj.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Categoria de pensionari români care vor primi pensii mărite la 2.240 lei, de la 1...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Adrian Văncică, după rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale: „Bă, da’ am înnebunit...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Trei persoane și-au pierdut viața pe “drumul morții”! Circulația se desfășoară cu dificultate pe DN2/...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Kate Middleton este devastată de moartea sa: Ne pare foarte rău că a murit
Verificați-vă banii. Bancnotele care vor fi refuzate
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Ucraina susține că peste 20.000 de containere cu arme din Coreea de Nord au ajuns...